Het bestuur wil ook eens iets zeggen

Eén week. Dit had ik mezelf als bestuurder gegeven om ook naar India te reizen en het huidige Edukado project aan de levende lijve te ondervinden. Niet voldoende om resultaten te kunnen zien van de werf-workout, maar genoeg om als toeschouwer een aantal zaken op te merken en ze via de blog met jullie te delen. 

Het project zit ondertussen in een vergevorderd stadium: de meeste studenten zijn al huiswaarts gekeerd en slechts enkele die-hards gaan nog moedig elke dag schuren, beitelen en verven om zoveel mogelijk te hebben bijgedragen tot uitbreiding van de Peniel School. Dit leidt tot heel wat bewondering bij de lokale bevolking, die verbaast is over de noeste arbeid die de quasi volledig vrouwelijke groep zo lang onbezoldigd volhoudt. Het resultaat mag er zijn: de bouw ligt op schema en ondanks dat er nog voor enkele weken werk is, zullen de studenten voor het grootste deel hebben kunnen bijdragen.

IMG_20190816_112449

Naast de werf hebben de studenten ook op regelmatige basis activiteiten georganiseerd voor de kinderen tijdens de schooluren, wat bij vorige Edukado projecten niet mogelijk is geweest. Volgens de leerkrachten hebben de kinderen enorm veel vooruitgang geboekt op korte tijd: dankzij de interactie met de Edukado studenten zijn ze veel mondiger geworden en is hun Engels erop vooruit gegaan. We hebben een voorstelling gekregen van de liedjes en dansjes die ze hebben geleerd en het was een plezier om te zien met welke overgave ze dit deden. De Vlaamse schlagers zullen helaas voor de volgende keer zijn :).

Als bestuurder werd ik eveneens gevraagd om onze organisatie en aanpak toe te lichten aan het lerarenkorps. Het is ongebruikelijk in India dat een organisatie aan de universiteit projecten van dergelijke omvang organiseert, zonder er formeel mee verbonden te zijn. Ze waren vooral benieuwd naar hoe we ervoor zorgen dat de groep zichzelf bestuurt en hoe de studenten op eigen houtje het ambitieuze budget inzamelen. Het heeft hen aan het denken gezet of ze dergelijke projecten ook met hun studenten, in de lokale context kunnen opzetten. Dit leidde tot onverwachte reacties van de Indische leraren (“laat ons dit doen in Sri Lanka, de mensen zijn daar zo arm!”). Ook vonden ze dat 18-23jaar de goede leeftijd is om dit te doen, omdat op die leeftijd de jeugd eerder terugplooit op zichzelf en de gewoonte dreigt te verliezen zich minder in te zetten voor maatschappelijke doelen. Aan jullie om het hier al dan niet mee eens te zijn…

Dergelijke interacties zijn ook zeer waardevol voor Edukado, omdat dit ons toestaat onze gebruikelijke westerse denkpatronen in vraag te stellen. Zo wordt op de Peniel School onderwijs ten dienste gesteld van de maatschappij. Zo worden kinderen bijvoorbeeld in contact gebracht met AIDS patiënten om het stigma rond deze aandoening te verminderen en om tegemoet te komen aan de noden van deze doelgroep. Ook wordt er, net zoals bij ons, nagedacht over hoe de toenemende globalisering zal inspelen op het leven van de kinderen en wordt er hoe ze hierop op een praktische manier voorbereid kunnen worden.

IMG_20190814_141429

In het kader van een nieuw evenement dat Edukado later op het jaar organiseert *spoiler alert*, sprak ik ook met enkele hogeschoolstudenten over een aantal wereldwijd maatschappelijke problemen. Ik verwachte verlegen, onzekere studenten die niet zo goed wisten welke mening te uiten over toch wel complexe onderwerpen. Niets was echter minder waar: ik kreeg zelfverzekerde, assertieve gesprekspartners die voor hun mening uitkwamen. Het was interessant om de polariserende meningen die in onze maatschappij voorkomen ook in India terug te vinden. Later meer hierover!

Eén week is dus voldoende gebleken om een goed beeld te vormen van dit Edukado project. Ook al is het project nog niet ten einde, ik kan alvast besluiten dat de studentengroep de verwachtingen heeft ingelost en ik ben trots op wat ze dit jaar hebben verwezenlijkt. Ze hebben Edukado’s missie in de praktijk omgezet en gehandeld naar onze waarden. Het geeft alvast een extra boost aan mijn engagement als bestuurder en maakt me hoopvol voor onze toekomst.

Peter, bestuurder bij vzw Edukado

Madurai, 18 augustus 2019 

IMG_20190818_085728_014


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s