Togo 2022 – De chantier

Het voorbije jaar hebben we, met succes, al het geld ingezameld om hier in Togo te komen bouwen. In eerste instantie was dit geld bedoeld voor een klaslokaal en een klein secretariaat, ofwel 45m2. Nog voor we vertrokken waren kregen we een update dat dit niet haalbaar is. De Inflatie, voornamelijk door Corona, heeft de plannen doen wijzigen. De afgelopen drie weken en komende weken bouw(d)en we dus in de plaats van klaslokalen aan een werkplaats waar studenten ”mechanica” hun theorie kunnen praktiseren en net afgestudeerden een mogelijkheid hebben om direct te gaan werken.

Zoals jullie op de foto’s kunnen zien is het, allemaal handmatige werk, vermoeiend… maar blijft er voldoende tijd over voor ontspanning. Van maandag tot vrijdag staan we dus op de ‘chantier’, samen met enkele lokale jongens die ons begeleiden bij het werk.

We zijn begonnen in drie teams. Het eerste team kreeg de opdracht te graven om de fundering van de muren te kunnen plaatsen. De tweede groep maakte het pad van de hoofdweg tot de school vrij. Dit houdt in dat de planten en bomen uitgetrokken werden en oneffenheden opgevuld werden met aarde. De derde groep mengde het cement om hier de bakstenen van te maken. 5 kruiwagens zand, 1 pak van 50kg cement, 3 emmers water en 5 keer de hele massa met een schop door elkaar mengen zorgden voor dé ideale combinatie om de mallen 1 voor 1 te vullen… Alsook voor stijve armen. Elke dag wisselden de teams van werkje.

Het werk was/is intensief, zeker onder die volle zon. Wie er even te veel van heeft kan een rustigere taak opzoeken bij de afdeling ‘agricultuur’ waar met Artemesia gewerkt wordt. Deze medicinale plant versterkt de immuniteit en is dus goed voor zowel malaria alsook Corona. Sichem teelt deze plant en verkoopt deze verwerkt verder in pastilles, thee, whisky,…

We zijn hier gekomen om te bouwen en na drie weken werken zijn we al behoorlijk trots op wat er staat. De gaten voor de fundering zijn gegraven, de bakstenen voor de fundering zijn gemaakt en de weg is af. Verder is de fundering al gelegd, zijn de gaten rondom de fundering al terug opgevuld en zijn we begonnen met de steunpalen.

Het mooiste aan dit werk vind ik persoonlijk dat samen werken aan iets ons verbindt. Het geeft tijd om elkaar beter te leren kennen, om vragen aan elkaar te stellen… Maar dus ook om samen te lachen, te zweten, te spelen, te zwoegen en zoveel meer.

Als ontspanning is dansen de topfavoriet. Dit doen we aan het kampvuur, tijdens de karaoke of gewoon op de werf. Anderen kunnen dan weer beter ontspannen door een wandeling te maken, te lezen, te schaken, te voetballen…

Af en toe wordt op vrijdag de werkweek afgesloten met een apero. Mijn favoriete Togolese drankje is ‘Rasin’, een biertje gemaakt van de wortels van bomen. Lekkerder dan het klinkt alvast. Maar ook hybiscus-, citroen- of gembersap valt in de smaak!

Tot snel, Camille


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s